Birinci Öğretim ve İkinci Öğretim Arasındaki Farklar

Birinci öğretim ve İkinci öğretim arasında farklar harç ve puan miktarından ibaret değildir. İkinci öğretimin farkları bazı yönleriyle olumlu, bazı yönleri ile ise olumsuz olarak ortaya çıkar. Öğrenciler arasında yanlış bilgi olarak ikinci öğretim öğrencilerinin maddi açıdan daha zengin olduğu düşüncesidir. Bu düşüncelerin tam tersine bazen maddi zorluklar uygun olmadığı halde puan ya da çalışma düşüncesiyle ikinci öğretim tercih edenler çoğunluktadır.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Birinci Öğretim ve İkinci Öğretim Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ders Saatlerinin Farklı Oluşu

Birinci öğretim öğrencilerinin dersleri genelde 09.00’da başlamaktadır. Son dersleri ise en geç 16.00’da bitmektedir. Bu saatler üniversiteler arası farklılık göstermek ile birlikte genellikle bu şekildedir. İkinci öğretim öğrencilerinin dersleri ise genelde 13.00’de başlamaktadır. Son dersleri ise en geç 22.00’da bitmektedir. Ek olarak YÖK tarafından belirlenen yönetmelikte ikinci öğretim öğrencilerinin hafta sonları ders görebileceğidir. Nadiren de olsa hocaların inisiyatifine göre ikinci öğretim öğrencileri hafta sonları ders görebilmektedir.

Birinci Öğretim ve İkinci Öğretim Arasındaki Farklar
Birinci Öğretim ve İkinci Öğretim Arasındaki Farklar

Harç Ücretleri

Birinci ve ikinci öğretim öğrencileri arasındaki saat farklılıklarından sonra en önemli fark harç ücretidir. Birinci öğretim öğrencileri bölümlerinin yıl boyunca harç ücreti ödemez. Ancak okulunu uzatan öğrenciler uzatacakları dönem kadar birinci öğretim öğrencileri için belirlenen harç ücretlerini ödemek zorundadır. İkinci öğretim öğrencileri ise hem güz hem de bahar dönemlerinde harç ücreti öderler.

Eğitim Farkı

Birinci ve ikinci öğretim öğrencilerinin ders saatleri ve harç ücretleri dışında bir farkı bulunmamaktadır. Hatta bazı öğrenciler gündüzleri part-time çalışmak istedikleri için bilinçli olarak ikinci öğretimi tercih eder. 1 ve 2. öğretim öğrencilerinin gördükleri dersler aynıdır. Hatta hocaları da aynı olabilmektedir. Eğitimsel olarak yorumlarsak ikinci öğretim öğrencileri “üvey evlat muamelesi görmemektedir.” Her iki öğretimin öğrencilerine istisnalar haricinde aynı öğretim görevlileri girmektedir.

Önerilen İçerik :   Timur Kimdir? Timur'un Ordusu ve Timur'un Savaş Taktikleri, Ankara Savaşı Hakkında Bilgiler

Diploma Farkı

İkinci öğretim öğrencileri mezun olduğunda diplomalarında “ikinci öğretim mezunu” tarzı herhangi bir yazı yazmaz. Örgün öğretim diplomaları neyse ikinci öğretim öğrencilerinin diplomaları da aynı şekilde verilmektedir.

Kampüsteki Haklardan Yararlanma

İkinci öğretim gören öğrencileri birinci öğretim gören öğrencilerle aynı dersliklerde eğitim görür. Bu sayede herhangi ayrımcılık söz konusu olmamaktadır.

Yemek

İkinci öğretim programlarının bulundukları fakültelerde “eğitim eşitlik” ilkesi gereğince öğrencilere ders saatine uygun bir saat aralığında yemek verilir.

YORUMLAR