Google Analytics ve Search Console Arasındaki 7 Fark

SEO çalışmalarınızda kullanacağınız temel araçlar arasında Google Analytics ve Google Search Console önemli bir yere sahiptir. İçerik olarak baktığınızda genellikle Google Search Console sitenizde var olan teknik problemler ile ilgilidir, ana amacı sitede bulunan hataları ortaya çıkarmaktır. Google Analytics ise içeriklerde bulunan kullanıcı deneyimi eksikliklerini tespit eder ve ziyaretçiler ile ilgili bilgi sunar. Her iki araç arasında bulunan bu gibi temel farklar şunlardır:

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

1. Veri Farklılıkları

Yaygın şekilde kullanılan seo araçları ile elde edeceğiniz veriler birbirinden farklıdır. Özellikle Google Analytics ile Search Console arasındaki veriler birbiriyle eşleşmez. Bu durumun çözülmesi için çalışmalar yapılması öneriliyor. Aradaki veri farklılığı genellikle yalnızca uzmanlar tarafından fark edilir.

2. Çalışma Amacı

Kullandığınız her bir SEO aracı farklı amaçlara hitap edecektir. Bu durum Google araçları için de geçerlidir. Yapısı itibariyle Google Search Console daha fazla teknik sorunlar ile ilgilenir ve site yönetimini hatasız şekilde yapmanızı sağlar. Google Analytics ise siteyi ziyaret eden kişiler ile ilgili veriler toplayarak bunları rapor halinde sunar.

3. Saat Farklılığı

Temel olarak Search Console ile Google Analytics arasında saat farklılığı bulunur. Buna göre Google Search Console üzerinde bulunan veriler pasifik yaz saatine göre uygulamaya alınır. Analytics’te ise kullanıcı tarafından seçilen ayar geçerlidir.

4. Ziyaretçilerin Sayımı

Google Search Console ile veri alırken ziyaretçi sayıları için tıklanma oranları dikkate alınır. Google Analytics ise ziyaretçi sayısına ulaşırken oturum üzerinden hesaplama yapar. Standart düzende bir oturumun süresi 30 dakika olarak kabul edilir. Eğer kullanıcılar sitede bu süreyi geçirirlerse bir oturum daha yapmış sayılırlar. Ancak tıklama hesabında böyle bir durum söz konusu değildir.

5. Anlık Sayım

Google araçları arasında veri sayımlarının aktarım süresi yönünden farklılıklar vardır. Buna göre Google Search Console ile veri alabilmek için aradan 1 ya da 2 günlük bir süre geçmiş olması gerekir. Google Analytics ise verileri anlık olarak yansıtır.

Önerilen İçerik :   Doğum Günü Pastası Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

6. Anahtar Kelime Tanımı

Her iki araç da anahtar kelimeyi farklı olarak ifade eder. Google Search Console’un Google tarayıcısında bulduğu en önemli kelimeler bu kapsamda değerlendirilir. Google Analytics’te ise arama motoru sorguları ve ücretli adwords kelimelerini tanımlamak için anahtar kelime kullanılır.

7. Arama Sorgusu Sayısı

Google Search Console ile aram sorgusundan elde edilen veriler bir ya da iki anlamlı basamağa yuvarlanır. Google Analytics ile daha küçük bir sayı elde edilir. Bu tür özelliklere daha iyi hakim olabilmek için SEM SEO hizmetlerinden destek alabilirsiniz.

YORUMLAR