Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi – Maslow Piramidi, İhtiyaçlar Piramidi

Amerikalı bir psikolog olan Abraham Maslow, 1943 yılında, insanların ihtiyaçlarını belli bir sıralamaya koyarak bunu bir ihtiyaçlar hiyerarşisi haline getirmiştir. Maslow’a göre insanlar, bilinçaltları ve iç güdüsel olarak ihtiyaçlarını belli bir sıraya koyarak bu şekilde karşılamaya çalışırlar.

 

İhtiyaçlar Piramidi

maslow ihtiyaçlar hiyerarşisi

Maslow ,insan ihtiyaçlarını beş kategoriye ayırarak bunları şu şekilde sıralamaya koymuştur:

Birincisi fizyolojik ihtiyaçlar; yani yeme-içme, nefes alma, uyku, sağlık, cinsellik gibi, bedenimizin hayatta kalacak düzeydeki ihtiyaçlarıdır. Bunlar en önemlileridir zira bunlar olmadan diğerlerini gerçekleştirmemiz mümkün değildir. 

İkincisi ise güvenlik ihtiyacıdır; mülkiyet hakkı, beden güvenliği, aile güvenliği, yaşam güvenliği ve maddi güvenlik gibi. İnsanlar canlarından ve mallarından endişe duyduğu sürece hiçbir şey yapmak istemezler. Bu güvenlik ihtiyacı da en önemli ihtiyaçlardan birisidir. İnsanlar toplum içerisinde kendi canlarından, ailelerinin canlarından ve mallarından emin şekilde yaşamak isterler.

Üçüncüsü ise ait olma ihtiyacıdır; yani bir aileye, bir arkadaş çevresine, bir topluluğa ait olma, bu topluluk içerisinde sevilme-sayılma ihtiyacıdır. Aile içerisindeki mutluluk ve mutlu bir aile ortamında büyümek her bireyin temel ihtiyacıdır. Bu ihtiyaç karşılanamaz ise bireyin psikolojisi bozuk olacaktır.

Dördüncü temel ihtiyaç ise saygınlıktır; kendine saygı duymak, çevredekilerin saygı duyması gibi. İnsanın mutlu bir yaşam sürebilmesi için saygınlığa da ihtiyacı vardır.

Beşinci ve son temel ihtiyaç ise kendini gerçekleştirme ihtiyacıdır. Yani insanın hedeflerine ulaşması, kişisel gelişimini tamamlamasıdır.

Maslow’a göre bireyler, bu basamaklardan birisini gerçekleştirdiği zaman üsttekine yönelecektir.

 

Önerilen İçerik :   Pragmatik Ne Demek? Pragmatik Bakış Açısı Nedir? Felsefede Pragmatizm Nedir?

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir