Teokrasi Nedir? Teokrasi ile Yönetilen Ülkeler Hangileri? Teokrasi Nasıl Bir Yönetim Biçimidir?

Teokrasi nedir? Teokrasi, dini inançların emrettiği şekilde ülkenin yönetilmesi demektir. Örneğin İran, teokratik ülkelere en güzel örnektir. Teokrasinin bir diğer ismi ise “şeriat devleti“dir. Şeriat devletlerine İran, Arabistan, Malezya, Ürdün gibi ülkelerdir. İsrail de kısmen teokratik bir devlettir ancak tam anlamıyla şeriat devleti değildir.

Teokrasi Nasıl Bir Yönetim Biçimidir? 

Teokrasi tam olarak bir yönetim biçimi değildir, daha çok bir ideolojidir. Devletin, dini kurallara göre yönetilmesini savunan bir felsefedir. Teokratik bir devletin yönetim biçimi monarşi yada cumhuriyet olabilir. Örneğin Suudi Arabistan bir monarşidir, İran ise bir cumhuriyettir. Fakat her ikisi de teokratik bir yönetime sahiptir.

Teokratik yönetimlerde, kanunlar, dini kurallara göre yapılır. Anayasa, dini kitaplarda yazanlara göre belirlenir. Bunu yaparken ayet ve hadisler baz alınır. Bunu yapan bir din adamları kurulu vardır.

teokratik ülkeler

Teokraside Cezalar

İslam hukukuna göre yönetilen İran, Arabistan, Ürdün, Kuveyt ve Malezya gibi ülkelerde cezalar da İslam hukukuna göre verilmektedir. Örneğin hırsızların elleri bileklerinden kesilir. Zina edenler sopayla yada kırbaçla cezalandırılırlar. Miras hukuku da İslam’ın emrettiği şekildedir. Kadınların çarşaf giymesi zorunlu, çalışmaları yasaktır. Namaz kılmak, Ramazan ayında oruç tutmak gibi ibadetler ise zorunludur.

Avrupa’da rönesansla birlikte teokratik yönetimlerin otoritesi sarsılmaya başlamıştır. Çünkü kiliseye olan güven ve itibar sarsılmış, din adamlarının yönetimdeki etkisi azalarak bitmeye başlamıştır. İngiltere, 16.yy’da Roma Vatikan Katolik Kilisesi’ne bağlılığını bitirerek kendisine bağlı bir mezhep ve kilise kurmuştur. Martin Luther’in başlattığı reformla birlikte Protestanlık yayılmaya başlamış ve Vatikan kilisesinin etkisi temelinden sarsılmıştır. Bugün Avrupa’da teokratik bir devlet kalmamıştır. Avrupa’da 18.yy’dan itibaren gelişen düşünce akımı olan liberalizm, tüm yönetimlerde egemen olmuştur.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir