Müzikte üflemeli çalgılar ve vurmalı çalgılar olarak geçen enstrümanlar, kısaca, nefes ve el yardımıyla çalınan çalgılardır. Örneğin ney, klarnet, flüt, kaval ve zurna gibi çalgılar üflemeli çalgılara girmektedir. Çalan kişi, nefesiyle üflerken bir yandan da elleri yardımıyla bu çalgıları kullanır.
Vurmalı çalgılar ise ellerin vurulması suretiyle kullanılan çalgılardır. Tef, darbuka, arp ve klimba gibi enstrümanlardır. Bunlar sadece eller yardımıyla kullanılırlar. Nefes gerekmez. Bazen ufak bir çubuk da kullanılabilir, örneğin kalimba da ufak bir tahta çubuktan yardım alınarak çalınmaktadır.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Üflemeli Çalgılar Listesi
-Flüt
-Ney
-Klarnet
-Trumpet
-Zurna
-Tulum
-Gayda
-Saksafon
-Melodika
-Mızıka
-Fagot
Her coğrafya ve kültüre özel pek çok üflemeli çalgı bulunmaktadır. Örneğin zurna, Arap kültürüne, ney çalgısı Fars kültürüne, Gayda İskoç kültürüne ait üflemeli çalgılardır. Tulum çalgısı ise özellikle Karadeniz yöresi ve kısmen Balkanlar da kullanılmaktadır. Anadolu’da pek çok üflemeli çalgı kullanılmıştır. Ney, zurna, mızıka, tulum, klarnet gibi çalgılar Türk müziğinde sıkça görülür.
Vurmalı Çalgılar Hangileridir?

Vurmalı Çalgılar Listesi
-Tef
-Bateri
-Arp
-Ksilofon
-Bendir
-Tabla
-Darbuka
-Davul
Ülkemiz müziğinde darbuka ve tef, biraz da arp kullanıldığı görülmektedir. Davul ise oyun havalarının zurna ile birlikte vazgeçilmezidir. Düğünler, asker eğlenceleri, nişanlar ve çeşitli kutlamalarda neredeyse her zaman birlikte görülürler. Pek çok müziğimizde de kullanılmıştır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?