Büyük İskender Kimdir? Büyük İskender’in Hayatı, Büyük İskender’in Savaş Taktikleri

Büyük İskender, M.Ö 356 yılında Makedonya’nın Pella kentinde dünyaya gelen, dünya tarihinin en büyük askeri dehalarından birisi olarak kabul edine, Makedon yada Yunan asıllı Makedon Kralıdır. Yaptığı seferlerle, çok genç sayılabilecek yaşlarda, bilinen dünyanın dörtte üçüne yakınını fethetmiş, sınırları Makedonya’dan Hindistan’a kadar ulaşan devasa bir imparatorluk kurmuştur. 

İskender’in fetihleri yalnızca askeri amaçlara hizmet etmiyordu. Bu fetihler sonucunda Antik Yunan yani Helen kültürü uzak doğuya kadar yayılmıştır. Bugün Türkçe, Arapça, Farsça, Hintçe gibi pek çok dilde İskender’in isminin karşılığı vardır ve İskender ile ilgili en az birkaç tane hikaye edebiyata geçmiştir.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Büyük İskender’in Hayatı

Makedon Kralı II.Filip’in oğlu olarak MÖ 356 yılında Pella’da doğan İskender, küçük yaşlarda eğitime başladı. Dönemin en ünlü filozoflarından olan Aristo’dan felsefe, mantık, matematik gibi dersler alırken, bir yandan da büyük bir fatih olan babasından ve onun kumandanlarından askerlik eğitimleri aldı. Pek çok kaynakta, İskender’in babası tarafından pek sevilmediği, çünkü babasının aksine daha zayıf karakterli birisi olduğu yazsa da bunlar kesin kanıtlarla desteklenememiştir.

II.Filip, ufak bir krallık olan Makedonya’yı kısa sürede genişleterek tüm Yunan şehir devletlerini egemenliği altına almış ve büyük bir krallık kurmuştu. Ardından gözünü doğudaki geniş Pers İmparatorluğu’na diken Filip bu hayaline kavuşamadan bir suikastle öldürüldü. Suikasti, Persliler’in yaptığından emin olan İskender, babasının planlarını tamamlayarak MÖ 334 yılında henüz 22 yaşında iken ordusunun başında, o sırada Pers imparatorluğu‘na ait olan Anadolu’ya geçmiştir.

Anadolu’da, bugün ki Çanakkale’de bulunan Granicus ırmağı civarında yapılan savaşı kazandı. Ardından Anadolu’nun batı ve güney kıyı ve limanlarını fethederek ilerlemeye devam etti ve MÖ 333 senesinde Pers Kralı Darius’un başında olduğu büyük Pers ordusunu İskenderiye yani Hatay ilimizdeki İssus savaşında mağlup etti.

Önerilen İçerik :   Kuşakların İsimleri, Yılları ve Genel Özellikleri: Baby Boomer, X, Y ve Z

Bu zaferden sonra kendisine güveni artan Büyük İskender Mısır, Suriye ve Arabistan bölgelerini de kolayca fethetti. Ardından MÖ 332 yılında Gaugamela olarak bilinen savaşta Darius’u tekrar yenerek Pers imparatorluğu’na son vermiştir.

İran’daki birkaç ufak direnişi de kıran İskender, buradan sonra Orta Asya’ya yöneldi. Dağınık İskit kabilelerini kolayca yense de buradaki atlı savaşçıların savaş taktiklerine hayran kalan İskender, birkaç bin tane atlı okçuyu burada ordusuna kattı. Afganista, Tacikistan gibi pek çok bölgeyi de fethederek Hindistan’a girdi. Buradaki savaşları da zaferlerle kazanıp İran’a, daha sonra da Babil kentine döndü. Arabistan seferi için hazırlıklara devam ederken henüz 32 yaşındayken, sebebi halen bilinmeyen bir rahatsızlıktan dolayı MÖ 322 yılında öldü.

Büyük İskender’in Ölümü Sonrası Olanlar

İskender bir varis bırakmadan ölmüştü. Bu da komutanları imparatorluğu paylaşmalarını sağladı. İmparatorluk birkaç komutanı arasında bölüşüldü. Birçok iddiaya göre, İskender’in kendi komutanları, sonu gelmek bilmeyen savaşlar yüzünden İskender’i zehirleyerek öldürmüşlerdi.

Büyük İskender’in Savaş Taktikleri

İskender’in ordusunun büyük kısmı piyadelerden oluşuyordu. İskender’in piyadeleri, ellerinde sarissa denen 4-5 metrelik mızraklar taşıyorlardı. Bir düzen içerisinde, kare şeklinde hareket ederek karşılarındaki süvari saldırısına karşı duvar etkisiyle onları kolayca durduruyor, ardından da püskürtebiliyorlardı. 

büyük iskender'in savaş taktikleri
büyük iskender’in savaş taktikleri

İskender’in en önemli savaş taktiği de örs ve çekiç taktiğiydi. Bu taktikte İskender, bizzat süvari birliklerinin başında düşmanın kanatlarına arkadan saldırırken, uzun mızraklı sarissa piyadeleri de önden saldırarak, düşmanı örs ve çekiç arasında kalan demir gibi eziyorlardı. Pek çok savaşı bu taktikle kazanan İskender’in örs ve çekiç taktiği, halen günümüz askeri kitaplarında okutulmaktadır.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir