Sismik İzolatör

Sismik izolatör, depremlerin yapılara verebileceği zararları önlemek için tasarlanmış bir yapısal kontrol yöntemidir. Depremlerde binaları sarsıntılardan korur ve içinde yaşayan insanların can güvenliğini korur.

Sismik izolasyon cihazı, deprem sırasında yapının titreşimini azaltmak için yapının altına yerleştirilen bir cihazdır. Genellikle deprem nedeniyle yer değiştirmeyi önlemek ve binanın zarar görmesini önlemek için bir binanın temeline sismik izolatör cihazları monte edilir.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Sismik İzolatör Cihazı Nasıl Çalışır?

Sismik izolasyon cihazı nedir, Bu soruya ek olarak sismik izolasyon cihazının çalışma prensibini de açıklamak gerekir. Daha önce de belirtildiği gibi, birinci kat ile bodrum kat arasındaki kolonlara sismik izolasyon cihazları monte edilmektedir.

Deprem olduğunda bodrumdaki kolonların üzerindeki sismik izolasyon cihazları sarsılır. Yalıtımdaki titreşimler nedeniyle bina bu titreşimi en düşük seviyede hisseder. Yani donanım şoka sütunlar arasında sallanarak tepki verir. Bu, bina içindeki eşyaların zarar görmemesini sağlayacaktır. Antalya Sismik İzolatör projemize buradan ulaşabilirsiniz.

Sismik İzolatör Cihazları Hangi Binalarda Kullanılır?

Bu tip yapılar her türlü binada kullanılır. 100’den fazla yatağı olan hastaneler için de zorunludur. Ayrıca konutlar, kamu tesisleri ve şirket binaları gibi çeşitli yerlerde de kullanılabilir. Şu anda tüm binalar sismik izolasyon cihazlarıyla donatılmamaktadır. Dolayısıyla böyle bir yapının zorunlu olması gerekiyor.

Sismik izolasyon cihazları deprem nedeniyle binalarda oluşabilecek hasarların önlenmesine yardımcı olur. Bu, bina sakinlerinin güvenliğini sağlar ve yapının uzun ömürlülüğünü garanti eder. Sismik izolasyon cihazları aynı zamanda deprem nedeniyle binalarda oluşan hasarların onarım maliyetini de azaltır. Sismik izolasyon cihazlarının kullanılması binaların depreme dayanıklı olmasına yardımcı olur.

Sismik İzolatör Cihazı Ne İçin Kullanılır?

Sismik izolasyon cihazının işlevi, en basit anlamıyla sismik kuvvetlerin yapılara olan etkisinin bu yalıtımlara ve dolayısıyla meydana gelen depremlere olan etkisini mümkün olduğu kadar azaltmaktır. Dolayısıyla sismik izolasyon cihazlarının faydaları bu ana avantajlara göre türetilebilir. Depremleri tek başına kontrol edemesek de, hareketin temelden yukarıdaki yapıya iletilmesini engelleyerek yapılara olan taleplerini değiştirebiliriz.

Önerilen İçerik :   Pin ve Puk Kodları Nasıl Kırılır?

Bu nedenle yalıtımın kullanılmasının temel nedeni depremin etkilerini azaltmaktır. Elbette yalıtımın bir maliyeti vardır, bu nedenle yalnızca faydaların maliyetten ağır basması durumunda kullanılması mantıklıdır. Ve tabii ki maliyet etkinliği, depreme dayanıklılık alternatiflerinden daha çekici olmalıdır.

Sismik İzolatör Cihazı Fiyatı Nedir?

Sismik izolasyon cihazları ülkemiz için nispeten yeni bir teknolojidir. Son yıllarda bazı uygulamalar ortaya çıksa da eskiden bu malzemelerin maliyeti yüksekti ve bugün bile birçoğu hala yurt dışından temin ediliyor.

Ancak sismik izolasyon cihazları ülkemizde üretildiği ve sürekli bir gelişme ve iyileştirme sürecinden geçtiği için sismik izolasyon cihazlarının fiyatı da her geçen gün azalacak ve her türlü yapıya uygulanabilir hale gelecektir. Her yapının ve toprağın kendine has özellikleri ve davranışları vardır. Sismik izolasyon cihazlarının maliyeti konusunda genel hatlarıyla konuşmak yanlıştır.

Temel belirleyici faktörler, her yapı için gerekli olan sismik izolasyon cihazlarının türü ve sayısı ile her bir sismik izolasyon cihazının özellikleri ve maliyetidir. Yalıtkan türleri de bu sayfada daha sonra tartışılacaktır. Bir binadaki kat ve kolon sayısı, deprem bölgesi, zemin koşulları ve daha birçok özellik, binalarda kullanılan sismik izolasyon cihazlarının fiyatını ve özelliklerini etkilemektedir.

Sismik izolatör Cihazı Nereye Kurulmalıdır?

Binaların sismik izolasyonu genellikle kolon altlarından yapılır. Bu durumda bina içindeki merdiven gibi sistemler çalışmaya devam edebilir. Ancak bina içi taşıma sistemlerinde kolon ortasına ve kolon üstüne izolatörler yerleştirilirken gerekli önlemlerin alınması gerekir.

Benzer şekilde yalıtım seviyelerine sahip kapı ve duvar gibi sistemler de alt yapı ile üst yapı arasındaki sürüklenmeyi absorbe edecek şekilde tasarlanmalıdır. Görünmeyen yerlere veya yer altına izolasyon yapılması da mümkündür. Bu seçenek bakımı ve izolasyonun değiştirilmesini kolaylaştırır. Ancak ilave arazi, istinat duvarı ve kazı maliyetleri olacaktır.

Önerilen İçerik :    İstanbul – Bodrum & İstanbul – İzmir Nakliyeci

Antalya’nın ilk sismik izolatörlü projemize linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. https://www.hektarlounge.com/

Mayıs 1, 2024

En İyi Kolajen

YORUMLAR