Habitat Nedir? – Habitat Çeşitleri Nelerdir?

Evini düşün. Bu sabah kesinlikle odanızda uyandınız. Gün için taze giysiler giydikten sonra, mısır gevreğiniz için biraz süt almak için mutfağınızdaki buzdolabını açmış olabilirsiniz ve ardından ön kapıdan çıkmadan önce anne babanıza sarılmış ve köpeğinizi sevmiş olabilirsiniz. Bu aktivitelerin hepsi sizin habitatınızda meydana geldi.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Habitat Ne Demek?

Habitat, bir bitkinin, hayvanın veya başka bir organizmanın doğal evi veya ortamıdır. Orada yaşayan organizmaların rızık, su, barınak ve yaşama alanı sağlar. Yaban hayatı habitatı, su habitatı, otlak habitatı, kıyı habitatı gibi birçok farklı habitat türü vardır ve her bir habitatın içinde gelişen belirli bir ekosistemi vardır. Habitat türü, orada ne tür yaban hayatı türlerinin bulunacağını belirler. Farklı habitatlarda farklı hayvanlar bulunur ve her hayvanın yaşayabileceği belirli bir doğal habitatı vardır.

Habitat Çeşitleri Nelerdir?

Sucul Habitatlar

Su biyomu, denizler ve okyanuslar, göller ve nehirler, sulak alanlar ve bataklıklar ile dünyanın lagünleri ve bataklıklarından oluşur. Tatlı suyun tuzlu suyla karıştığı yerde mangrovlar, tuzlu bataklıklar ve çamur düzlükleri bulacaksınız. Sucul bitki ve türler, korundukları, barındıkları ve sürekli yiyecek ve su kaynağına sahip oldukları bu su ekosistemlerinde yaşar.

Bu habitatlar, kalsiyum karbonat tarafından bir arada tutulan mercan poliplerinden oluşan bir resif inşa sistemi olan bir ekosistem olan mercan resifi gibi birçok farklı su ekosistemini kendi bünyesinde barındırabilmektedir. Bu ortamların tümü, çeşitli vahşi yaşam türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Su habitatları, amfibiler, sürüngenler ve omurgasızlardan memelilere ve kuş türlerine kadar hemen hemen her hayvan grubunu içerir. Örneğin gelgit bölgesi, gelgit sırasında ıslanan ve gelgit çıktıkça kuruyan büyüleyici bir yerdir. Bu kısımlarda var olan yaratıklar, dövülen dalgalara dayanmalı ve hem suda hem de havada hayatta kalmalıdır. Midye ve salyangozların yanı sıra yosun ve yosunları bulabileceğiniz yerdir.

Önerilen İçerik :   Panel Nedir? - Panel Özellikleri Nelerdir?

Çöl Habitatları

Çöller ve çalılıklar, sınırlı yağış alan topraklardır. Gezegenimizdeki en kurak bölgeler olarak kabul ediliyorlar ve bu da orada yaşamayı son derece zorlaştırıyor. Kurak bölgeler, bu koşullarda yaşamalarına izin veren özel uyarlamalara sahip çöl hayvanlarına ev sahipliği yapar.

Bu biyolojik çeşitlilik, çöl hayvanlarını farklı habitatlarda yaşayan diğer türlerden farklı kılan şeydir, çünkü bunlar muazzam ısı ve gereksiz su temini sorunlarına dayanabilirler. İnsan faaliyetinin daha kuru bir arazi alanını çöl biyomu sınıflandırmasına sokması düşünülebilir. Bu,  çölleşme olarak damgalanır ve genellikle ormansızlaşmanın ve kötü tarım yönetiminin sonucudur.

Habitat

Orman Habitatları

Ormanlar ve ormanlar, ağaçlarla kaplı biyomlardır. Ormanlar, dünyanın karasal yüzeyinin yaklaşık üçte birine yayılmıştır ve dünyanın çeşitli bölgelerinde bulunur. Ormanlar çok sayıda genetik çeşitliliğe ev sahipliği yapmaktadır. Diğer doğal habitatlardan daha fazla kuş türünü barındırdıkları söylenir.

Çeşitli orman türleri vardır: ılıman orman, tropikal orman, bulut ormanı, iğne yapraklı orman ve kuzey ormanı. Her biri çok çeşitli iklim özelliklerine, tür yapılarına ve vahşi yaşam gruplarına sahiptir. Örneğin Amazon yağmur ormanı, dünyadaki hayvan türlerinin onda birine ev sahipliği yapan çeşitli bir biyoağdır. Yaklaşık üç milyon mil karede, Dünya’nın orman biyomunun büyük bir bölümünü kaplar.

Otlak Habitatları

Otlaklar, çoğunlukla otlardan oluşan ve bazı büyük ağaçların veya çalıların bulunduğu habitatlardır. İki tür otlak vardır: tropikal çayırlar (savana olarak da bilinir) ve ılıman çayırlar. Yabani ot biyomu dünyayı işaret eder; Amerika Birleşik Devletleri’nde Ortabatı’nın otlaklarına ek olarak Afrika Savan’ından oluşurlar. Orada bulunan yaratıklar, otlak türüne özgüdür, ancak tipik olarak, birkaç toynaklı hayvan ve onları avlamak için bazı yırtıcı hayvanlar bulacaksınız. Otlaklar kuru ve yağışlı dönemler geçirir. Bu aşırı uçlar nedeniyle, döngüsel yangınlara karşı savunmasızdırlar ve bunlar hızla karaya yayılabilir.

Önerilen İçerik :   Arkeler Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Tundra Habitatları

Tundra soğuk bir ortamdır. Düşük sıcaklıklar, az bitki örtüsü, yoğun kışlar, kısa büyüme mevsimleri ve kısıtlı drenaj ile kategorize edilir. Aşırı bir yaşam alanı ama yine de bir dizi hayvana ev sahipliği yapıyor. Örneğin, Alaska’daki Arctic National Wildlife Refuge, ayılar ve balinalardan doyurucu kemirgenlere kadar 45 türe sahiptir.

Arktik tundra, Kuzey Kutbu’na yakın bir yerde bulunur ve iğne yapraklı ormanların bulunduğu noktaya kadar güneye doğru yayılır. Alp tundrası, dünyanın dört bir yanındaki dağlarda, ağaç sınırının üzerindeki yüksekliklerde bulunur. Tundra biyomu, genellikle permafrost’u keşfedeceğiniz yerdir. Bu, yıl boyunca donmuş kalan herhangi bir kaya veya toprak olarak bilinir ve buzu çözüldüğünde dengesiz zemin olabilir.

Mikro Habitatlar

Mikro habitat, belirli bir organizmanın veya popülasyonun küçük ölçekli fiziksel gereksinimleridir. Her habitat, ışığa, neme, sıcaklığa, hava hareketine ve diğer yönlere hassas bir şekilde değişen maruziyete sahip çok sayıda mikro habitattan oluşur.

Bir kayanın kuzey yüzünde gelişen likenler, güney yüzünde gelişen likenlerden, seviyenin üstünde gelişenlerden ve yakındaki toprakta gelişen likenlerden farklıdır; oyuklarda ve yükseltilmiş yüzeylerde tomurcuklanan likenler, kuvars damarlarında gelişenlerden farklıdır. Bu küçük “ormanlar” arasında, her biri kendi kesin habitat ihtiyaçlarına sahip olan omurgasız türleri olan mikro fauna vardır.

YORUMLAR