Saptama Nedir, Örnek Saptama Cümleleri

Türkçe Dünya dilleri arasında en kapsamlı ve geniş diller arasında yer alır. Türkçe de yaklaşık 600 bin kelime yer almaktadır. Fakat kelimelerin kaç tanesini güncel hayatta kullanıyoruz? Peki kelimelerin bir çoğunun kelime anlamını biliyor musunuz? Hayatımız boyunca sınavlara girmekteyiz ve bu sınavlarda sorulan paragraf sorularına ne kadar doğru cevap vermekteyiz? Kafamızın içerisinde pek çok soru işareti vardır ve bunların cevabını bulmak gerekmektedir.

Bugün bizler sizlere “ Saptama ” kelimesinden bahsedeceğiz. Son dönemlerde sıklıkla duyulan saptama ya da saptamak kelimesinin ne anlama geldiği ve cümlede nasıl kullanılması gerektiğini biliyor musunuz? Eğer cevabınız hayırsa işte bu yazıda sizler için açıklayacağız. İlk önce “saptama ” kelimesinin anlamı ile başlayalım daha sonra cümle içerisinde nasıl kullanılması gerektiğine değineceğiz.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Saptama Ne Demek?

Türk Dil Kurumuna göre saptama ” Bir şeyi belirgin kılınması, tespit edilmesi. Bir şeyi sağlam bir bir şekilde yerleştirmek, oynamaz duruma getirmek ” anlamına gelmektedir.

Saptama

Saptama Cümleleri Nasıl Kullanılır?

Saptama içeren cümlelerle ilgili sorular genelde sınavlarda paragraf sorularında karşımıza çıkmaktadır. Bir paragraf sorusunda saptama bulunan cümleyi bulmamız istendiğinde ilk önce “saptama” kelimesinin anlamını hatırlamamız gerekir.

Saptama içeren cümleler; konu içerisindeki durumu belirgin hale getirebilmek için kurulur. Saptama içeren cümleyi bulurken asıl amaç cümle de bir ” tespitin olup olmadığını ” bulmak gerekmektedir. Örnek olarak; ” Çocukluğunda şiddetli travma yaşayan kişiler büyüdüklerinde ruh sağlıkları için psikolojik destek almaları gerekmektedir. ” cümlesinde çocukluğunda travma yaşayanların psikolojik destek alması gerektiği saptanmıştır.

Saptama Cümle Örnekleri

  • Bu yıl sosyal mecrada açılan üyelik sayılarında hızlı bir artış görülmektedir.
  • Yağmurda çok durduğum için ayaklarım üşüdü.
  • Düzenli spor ve beslenme kilo vermenizde önemli rol oynar.
  • Son dönemlerde karavan ile seyahat yapanların sayısında bir artış görünmektedir.
  • Çocukluk döneminde şiddetli travma yaşayanlar büyüdükleri zaman ruh sağlıkları için psikolojik destek almaları gerekmektedir.
Önerilen İçerik :   Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi - Maslow Piramidi, İhtiyaçlar Piramidi

YORUMLAR